Zasady prawidłowego żywienia
Opis konferencji
- Details
- Parent Category: Edukacja
W dniu 12 czerwca 2012 r. w Zamku Królewskim w Warszawie Instytut Żywności i Żywienia zorganizował konferencję inaugurującą projekt „Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej”. Realiacja projektu przewidziana jest na lata 2011–2016 w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy. Głównym wykonawcą jest Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie (IŻŻ), który współpracuje z partnerami: Instytutem „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” (IP-CZD), Akademią Wychowania Fizycznego Józefa Piłsudskiego w Warszawie (AWF) i Polskim Towarzystwem Dietetyki (PTD).
Honorowy patronat nad konferencją objęli: Minister Zdrowia, Minister Edukacji Narodowej, Minister Nauki i Szkolnictwa Wyższego, Ambasador Szwajcarii, Prezydent Pracodawców Rzeczypospolitej Polskiej.
Konferencję swoją obecnością i wystąpieniami zaszczycili: Jego Ekscelencja Lukas Beglinger Ambasador Szwajcarii, Pan Aleksander Sopliński – Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Zdrowia, Pan Tadeusz Sławecki – Sekretarz Stanu w Ministerstwie Edukacji Narodowej, Doradca Prezydenta RP ds. zdrowia – Pan dr Maciej Piróg, Prezydent Pracodawców Rzeczypospolitej Polskiej – Pan Andrzej Malinowski oraz przewodnicząca Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN – Pani prof. dr hab. Anna Gronowska-Senger. Konferencji przewodniczył dyrektor IŻŻ i zarazem kierownik projektu prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz.
Gośćmi konferencji byli przedstawiciele administracji publicznej, w tym resortów: zdrowia, nauki, edukacji, turystyki i sportu, rolnictwa, rozwoju regionalnego oraz Biura do Spraw Zagranicznych Programów Pomocy w Ochronie Zdrowia, Ambasady Szwajcarii, Reprezentowanych było wiele instytucji naukowych i pozarządowych, m.in.: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Polska Akademia Nauk Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka, Agencja Rynku Rolnego, Instytut Matki i Dziecka, uniwersytety medyczne w Poznaniu, Warszawie i Łodzi, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Główny Inspektorat Sanitarny, dyrektorzy szkół. W trakcie obrad odbyła się także konferencja prasowa. Łącznie w konferencji uczestniczyło 116 osób.
Uczestnicy mieli możliwość nie tylko poznania rozmiarów występowania epidemii otyłości w Polsce i na świecie, lecz także związanych z tym następstw zdrowotnych oraz kosztów społecznych i ekonomicznych tego zjawiska. Wszyscy prelegenci podkreślali, że problem nadmiernej masy ciała to największe zagrożenie zdrowotne i cywilizacyjne XXI w. Ważną częścią konferencji było omówienie głównych założeń projektu podzielonego na cztery zadania skierowane do różnych grup odbiorców. Podejmowane działania ukierunkowane są głównie na:
edukację w zakresie prawidłowego żywienia wśród kobiet w ciąży i matek karmiących, w tym kształtowania racjonalnych nawyków żywieniowych całej rodziny. W trakcie trwania projektu żywieniową promocją zdrowia zostanie objętych około 28 000 kobiet ciężarnych;
kształtowanie nawyków prawidłowego żywienia i zwyczajów uprawiania aktywności fizycznej wśród dzieci i młodzieży. Projekt obejmie 1600 przedszkoli i szkół;
wdrażanie zasad racjonalnego stylu życia wśród osób z nadwagą i otyłością. W ramach projektu około 1600 osób z nadwagą i otyłością zostanie objętych 12-tygodniowymi programami interwencyjnymi;
podnoszenie świadomości konsumentów o składzie i wartości odżywczej produktów żywnościowych. Projekt obejmuje zajęcia praktyczne prowadzone w supermarketach.
Realizację zadań merytorycznych wspomogą działania informacyjne m.in. ogólnopolskie kampanie propagujące zdrowy styl życia i zwiększoną aktywność fizyczną.
SPPW - Informacje ogólne
- Details
- Parent Category: Edukacja
W dniu 26.07.2011 r. w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy (SPPW) podpisana została Umowa w sprawie realizacji projektu nr KIK/34 „Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej” pomiędzy Biurem do Spraw Zagranicznych Programów Pomocy w Ochronie Zdrowia, pełniącym funkcję Instytucji Pośredniczącej, a Instytutem Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła – Realizatorem projektu.
Instytut Żywności i Żywienia będzie realizował projekt we współpracy z partnerami: Instytutem Pomnikiem – Centrum Zdrowia Dziecka, Akademią Wychowania Fizycznego w Warszawie i Polskim Towarzystwem Dietetyki.
Projekt realizowany będzie w latach 2011-2016. Jego całkowity budżet wynosi 5 294 000 CHF, z dofinansowaniem strony szwajcarskiej w wysokości 4 500 000 CHF, co stanowi 85% kosztów, 15% stanowi wkład krajowy.
Szwajcarsko-Polski Program Współpracy ma na celu zmniejszenie różnic społeczno-gospodarczych w ramach rozszerzonej Unii Europejskiej. 19 maja 2004 r. podczas szczytu Szwajcaria-UE, strona szwajcarska zadeklarowała gotowość ustanowienia szwajcarskiego programu pomocowego w wysokości 1 mld CHF. Negocjacje między Komisją Europejską a Rządem Szwajcarii zakończyły się dnia 27 lutego 2006 r. podpisaniem tzw. Memorandum of Understanding. Zgodnie z jego postanowieniami, Polsce, jako jednemu z 10 państw- beneficjentów, przypadło 489 020 mln CHF, co stanowi 49% całkowitej puli środków pomocowych. Negocjacje szczegółowych warunków udzielenia pomocy finansowej zakończyły się 20 grudnia 2007 r. podpisaniem między Szwajcarską Radą Federalną a Rządem Polski umowy ramowej o wdrażaniu Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy mającej na celu zmniejszenie różnic społeczno-gospodarczych w obrębie rozszerzonej Unii Europejskiej. Ponadto, SPPW pozytywnie wpłynie na zacieśnianie współpracy bilateralnej pomiędzy Polską a Szwajcarią.
Celem głównym projektu jest promocja zdrowego stylu życia, w tym zapobieganie nadwadze i otyłości, oraz innym przewlekłym chorobom niezakaźnym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej Zadania realizowane będą na terenie całego kraju i skierowane będą do najbardziej wrażliwych grup ludności: kobiet ciężarnych i karmiących, dzieci i młodzieży, osób dorosłych, ze szczególnym uwzględnieniem osób z nadmierną masą ciała; adresatem będą także producenci żywności. Projekt obejmować będzie 4 główne zadania.
Instytut Żywności i Żywienia będzie realizował projekt we współpracy z partnerami: Instytutem Pomnikiem – Centrum Zdrowia Dziecka, Akademią Wychowania Fizycznego w Warszawie i Polskim Towarzystwem Dietetyki.
Projekt realizowany będzie w latach 2011-2016. Jego całkowity budżet wynosi 5 294 000 CHF, z dofinansowaniem strony szwajcarskiej w wysokości 4 500 000 CHF, co stanowi 85% kosztów, 15% stanowi wkład krajowy.
Szwajcarsko-Polski Program Współpracy ma na celu zmniejszenie różnic społeczno-gospodarczych w ramach rozszerzonej Unii Europejskiej. 19 maja 2004 r. podczas szczytu Szwajcaria-UE, strona szwajcarska zadeklarowała gotowość ustanowienia szwajcarskiego programu pomocowego w wysokości 1 mld CHF. Negocjacje między Komisją Europejską a Rządem Szwajcarii zakończyły się dnia 27 lutego 2006 r. podpisaniem tzw. Memorandum of Understanding. Zgodnie z jego postanowieniami, Polsce, jako jednemu z 10 państw- beneficjentów, przypadło 489 020 mln CHF, co stanowi 49% całkowitej puli środków pomocowych. Negocjacje szczegółowych warunków udzielenia pomocy finansowej zakończyły się 20 grudnia 2007 r. podpisaniem między Szwajcarską Radą Federalną a Rządem Polski umowy ramowej o wdrażaniu Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy mającej na celu zmniejszenie różnic społeczno-gospodarczych w obrębie rozszerzonej Unii Europejskiej. Ponadto, SPPW pozytywnie wpłynie na zacieśnianie współpracy bilateralnej pomiędzy Polską a Szwajcarią.
Celem głównym projektu jest promocja zdrowego stylu życia, w tym zapobieganie nadwadze i otyłości, oraz innym przewlekłym chorobom niezakaźnym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej Zadania realizowane będą na terenie całego kraju i skierowane będą do najbardziej wrażliwych grup ludności: kobiet ciężarnych i karmiących, dzieci i młodzieży, osób dorosłych, ze szczególnym uwzględnieniem osób z nadmierną masą ciała; adresatem będą także producenci żywności. Projekt obejmować będzie 4 główne zadania.
POSTĘPY W REALIZACJI ZADANIA 2
- Details
- Parent Category: Edukacja
• Opracowano kryteria certyfikatu szkoły/przedszkola przyjaznego żywieniu i aktywności fizycznej.
• Wyłoniono i przeszkolono koordynatorów wojewódzkich programu.
• Obecnie we wszystkich województwach pozyskiwane są placówki, które będą uczestniczyły w programie
• Opracowywane są niezbędne materiały m.in. ulotka promująca program w szkołach i przedszkolach, podręcznik dla nauczycieli z zakresu problematyki prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej ze scenariuszami lekcji.