Kształcenie podyplomowe
- Details
- Parent Category: Aktualności2
Uprzejmie informujemy o kontynuacji Kształcenia Podyplomowego w roku akademickim 2019/2020 na dotychczasowych zasadach. Poniżej Ramowy Program Kształcenia. Jednocześnie informujemy, że z uwagi na uzależnienie otwarcia kształcenia od ilości uczestników osoby zainteresowane prosimy, aby nie zwlekały z formalnym zgłoszeniem.
Ostateczny termin przesyłania zgłoszeń został przesunięty na 20 września 2019 r.
- Poradnictwo dietetyczne – postępy w żywieniu człowieka
- Jakość i bezpieczeństwo żywności i żywienia
Rozpoczęcie najbliższej edycji Kształcenia Podyplomowego - październik 2019 r.
- Poradnictwo dietetyczne – postępy w żywieniu człowieka
- Jakość i bezpieczeństwo żywności i żywienia
- KWESTIONARIUSZ DO POBRANIA
- HARMONOGRAM ZJAZDÓW 2019/2020
tel.: (22) 55-09-677
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
- Zastosowanie zasad doboru produktów spożywczych w żywieniu z uwzględnieniem ich wartości odżywczej
- Znaczenie diety i poszczególnych składników odżywczych dla rozwoju i zachowania zdrowia
- Planowanie i ocena jadłospisów dla poszczególnych grup ludności,
- Prewencja żywieniowa przewlekłych chorób niezakaźnych
- Poradnictwo dietetyczne w chorobach żywieniowozależnych
- Problematyka interakcji pomiędzy lekami, żywnością, suplementami diety, ziołami,
- Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia
- Organizacja prac związanych z prawidłowym żywieniem indywidualnym, zbiorowym i leczniczym w tym w zakładach opieki zdrowotnej
- Ćwiczenia w grupach na temat oceny sposobu żywienia metodą wywiadu 24-godzinnego oraz ćwiczenia z programem komputerowym Dieta 5 do obliczania wartości energetycznej i odżywczej 24-godzinnego wywiadu
- Analizowanie przypadków klinicznych
- Możliwość indywidualnego uczestnictwa w poradzie dietetycznej
- żywienie człowieka,
- technologia żywności,
- dietetyka,
- medycyna,
- pielęgniarstwo,
- zdrowie publiczne,
- farmacja,
- biologia,
- weterynaria,
- wychowanie fizyczne.
Na kierunku Jakość i bezpieczeństwo żywności i żywienia program obejmuje współczesne zagadnienia dotyczące bezpieczeństwa żywności, m.in. zagadnienia:
– Prawo żywnościowe Polski i Unii Europejskiej oraz jego interpretacja i zastosowanie w praktyce
– Jakość zdrowotna środków spożywczych, suplementów diety, żywności ekologicznej, w tym:
a) bezpieczeństwo żywności pochodzenia zwierzęcego
b) bezpieczeństwo i ocena ryzyka żywności GMO
– Zanieczyszczenia występujące w żywności i ich zagrożenia zdrowotne, w tym:
a) pestycydy
b) metale ciężkie
c) dioksyny
- Jakość handlowa żywności
- System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF)
– Odpowiedzialność producenta za zapewnienie bezpieczeństwa żywności
– Systemy zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności, ze szczególnym uwzględnieniem zasad GHP/GMP, systemu HACCP oraz normy ISO 22000
– Nadzór nad bezpieczeństwem zdrowotnym żywności
– Rola i zadania organów urzędowej kontroli żywności
– Znakowanie żywności - źródło informacji żywieniowych i zdrowotnych
– Reformulacja żywności – jej uzasadnienie, metody i korzyści dietetyczne
Zajęcia będą prowadzone przez uznanych krajowych ekspertów, m. in. z:
- Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny
- Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin
- Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
- Państwowej Inspekcji Sanitarnej
- Inspekcji Weterynaryjnej
- Uniwersytetu Warszawskiego
- Instytutu Żywności i Żywienia
Kierunek " Jakość i bezpieczeństwo żywności i żywienia " kierowany jest do:
- Absolwentów szkół wyższych po kierunkach związanych z żywnością i żywieniem
- Pracowników organów urzędowej kontroli żywności, głównie Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Inspekcji Weterynaryjnej
- Pracowników gastronomii i żywienia zbiorowego
- Pracowników przemysłu spożywczego
- Propagatorów oświaty zdrowotnej.
Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła
Jest jedyną w Polsce jednostką naukowo – badawczą, która łączy w swej działalności zagadnienia z obszaru żywieniowej prewencji przewlekłych chorób niezakaźnych, otyłości, chorób układu krążenia, zaburzeń lipidowych oraz jakości zdrowotnej żywności, w tym jej bezpieczeństwa.
Instytut:
- posiada własne sale konferencyjne i wykładowe
- dysponuje własną biblioteką
- współpracuje z Ministerstwem Zdrowia oraz Głównym Inspektoratem Sanitarnym
- rozwija współpracę międzynarodową,
- realizuje krajowe i międzynarodowe projekty badawcze i aplikacyjne (granty MNiSW, UE , PR-6, PR-7)
- organizuje konferencje, seminaria naukowe oraz szkolenia
WARUNKI PRZYJĘCIA NA KSZTAŁCENIE PODYPLOMOWE:
Kandydaci ubiegający się o przyjęcie na kształcenie podyplomowe składają następujące dokumenty:
1) wypełniony kwestionariusz osobowy (na ustalonym przez Instytut formularzu),
2) odpis dyplomu ukończenia studiów wyższych lub licencjackich,
3) dwa podpisane zdjęcia (wymiary 4,5x6,5 cm),
KOSZT I PŁATNOŚCI:
I. Jakość i bezpieczeństwo żywności i żywienia
- 300 zł. - wpisowe (bezzwrotne)
- 2300 zł - I semestr (płatne do 10.10.2019 r.),
- 2300 zł - II semestr (płatne do 08.03.2020 r.)
Łączny koszt – 4900 zł.
II. Poradnictwo dietetyczne – postępy w żywieniu człowieka
- 300 zł. - wpisowe (bezzwrotne)
- 2300 zł - I semestr (płatne do 10.10.2019 r.),
- 2300 zł - II semestr (płatne do 08.03.2020 r.).
Łączny koszt – 4900 zł.
Wpłaty należy dokonywać na konto Instytutu Żywności i Żywienia:
Bank PEKAO S.A VII O/Warszawa
46 1240 1109 1111 0000 0515 6858
z dopiskiem: KSZTAŁCENIE PODYPLOMOWE – (z zaznaczeniem kierunku)