Artykuły

Publikacje

Nadrzędna kategoria: O nas

 

 

 

PUBLIKACJE PRACOWNIKÓW IŻŻ W ROKU 2017

 

Publikacje recenzowane zawarte na liście Filadelfijskiego Instytutu Informacji Naukowej w formie pełnej pracy (liczba punktów wg MNiSW za czasopismo)

–          Albani V., Celis-Morales C., O’Donovan C.B., Walsh M.C., Woolhead C., Forster H., Fallaize R., Macready A.L., Marsaux C.F.M.,   Navas-Carretero S., San-Cristobal R., Kolossa S., Mavrogianni Ch., Lambrinou Ch.P., Moschonis G., Godlewska M., Surwillo A., Traczyk I., , Gundersen T.E., Drevon Ch.A., Daniel H., Manios Y., Martinez J.A., Saris W.H.M., Lovegrove J.A., Gibney M.J., Gibney E.R., Mathers J. C., Adamson A.J., Brennan L.: Within-person reproducibility and sensitivity to dietary change of C15:0 and C17:0 levels in dried blood spots: Data from the European Food4Me Study. Mol. Nutr. Food Res., 2017, 61, 10, 2017, 1700142 [45 pkt] IF = 4.323        

–           Banach M., Jankowski P., Jóźwiak J., Cybulska B., Windak A., Guzik T., Mamcarz A., Broncel M., Tomasik T., Rysz J., Jankowska-Zduńczyk A, Hoffman P., Mastalerz-Migas A.:          PoLA/CEPiP/PCS guidelines for the management of dyslipidaemias for family physicians 2016. Arch. Med. Sci., 2017; 13, 1: 1-45; doi: 10.5114/aoms.2017. 64712    [30 pkt]          IF=1,969

–           Blundell J.E., Baker J.L., Boyland E., Blaak E., Charzewska J., Henauw S., Frühbeck G., Gonzalez-Gross M., Herbebrand J., Holm L., Kriaucioniene V., Lissner L., Oppert J.M., Schindler K., Silva A.M., Woodward E.:   Variations in the Prevalence of Obesity Among European Countries, and a Consideration of Possible Causes. Obesity Facts, 2017, 10, 1, 25-37, doi:10.1159/000455952  [20 pkt]         IF=2,4

–          Celis-Morales C., Livingstone K.M., Affleck A., Navas-Carretero S., San-Cristobal R., Martinez J.A., Marsaux C.F.M., Saris W.H.M., O'Donovan C.B., Forster H., Woolhead C., Gibney E.R., Walsh M.C., Brennan L., Gibney M., Moschonis G., Lambrinou C.P., Mavrogianni C., Manios Y., Macready A.L., Fallaize R., Lovegrove J.A., Kolossa S., Daniel H., Traczyk I., Drevon C.A., Mathers J.C.:Food4Me Study:Correlates of overall and central obesity in adults from seven European countries: findings from the Food4Me Study. Eur. J. Nutr., 2017, 72, 2, 207-219, doi:10.1038/s41430-017-0004-y(published online:15 December 2017)  [30 pkt] IF =4,370

–          Celis-Morales C., Livingstone K.M., Marsaux C.F., Macready A.L., Fallaize R., O'Donovan C.B., Woolhead C., Forster H., Walsh M.C., Navas-Carretero S., San Cristobal R.B.., Tsirigoti L., Lambrinou C.P., Mavrogianni C., Moschonis G., Kolossa S., Hallmann J., Godlewska M., Surwillo A., Traczyk I., Drevon C.A., Bouwman J., van Ommen B., Grimaldi K., Parnell L.D., Matthews J.N., Manios Y., Daniel H., Martinez J.A., Lovegrove J.A., Gibney E.R., Brennan L., Saris W.H., Gibney M., Mathers J.C.; Food4Me Study: Effect of personalized nutrition on health-related behaviour change: evidence from the Food4Me European randomized controlled trial.  Int. J. Epidemiol., 2017, 46, 2, 578-588. doi: 10.1093/ije/dyw186   [50 pkt]   IF =     7,738  

–          Celis-Morales C., Marsaux C.F.M., Livingstone K.M., Navas-Carretero S., San-Cristobal R., Fallaize R., Macready A.L., O’Donovan C., Woolhead C., Forster H., Kolossa S., Daniel H., Moschonis G., Mavrogianni C., Manios Y., Surwillo A., Traczyk I. (afiliacja IZZ), Drevon C.A., Grimaldi K., Bouwman J., Gibney M.J., Walsh M.C., Gibney E.R., Brennan L., Lovegrove J.A., Martinez J.A., Saris W.H.M., Mathers J.C.:  Can genetic-based advice help you lose weight? Findings from the Food4Me European randomized controlled trial. Am. J. Clin. Nutr., 2017, 105, 1204-1213 [45 pkt] IF = 6,926

–           Cybulska B., Szostak W.B., Filipiak K.J., Kopeć G., Drygas W., Kłosiewicz-Latoszek L., Knap K., Pająk A., Podolec J., Zdrojewski T., Czarnecka D., Jankowski P., Małecki M., Nowicka G., Stańczyk J., Sarnecka A., Członkowska A., Niewada M., Undas A., Windak A., Hoffman P., Podolec P.:  Polish Forum for Prevention Guidelines on Dyslipidaemia: update 2016. Kardiol. Pol., 2017, 75, 2, 187-190, doi: 10.5603/KP.2017.0031               [15 pkt]          IF = 0,878     

–          Jabłonowska-Lietz B, Wrzosek M., Włodarczyk M., Nowicka G.: New indexes of body    fat distribution, visceral adiposity index, body adiposity index, waist-to-height ratio, and metabolic disturbances in the obese. Kardiol. Pol., 2017, 75, 11, 1185-1191, doi: 10.5603/KP.a2017.0149   [15 pkt]        IF = 0,878     

–          Jelińska M., Białek A., Gielecińska I., Mojska H., Tokarz A.: Impact of conjugated linoleic acid administered to rats prior and after carcinogenic agent on arachidonic and linoleic acid metabolites in serum and tumors. Prostagland. Leukot.Essent. Fatty Acids, 2017, 1-8 [25 pkt]             IF = 2,16       

–          Kirwan L., Walsh M.C., Celis-Morales C., Marsaux C.F.M., Livingstone K.M., Navas-Carretero S., Fallaize R., ODonovan C.B., Woolhead C., Forster H., Kolossa S., Daniel H., Moschonis8 G., Manios Y., Surwillo A., Godlewska M., Traczyk I., Drevon Ch.A., Gibney M.J., Lovegrove J.A., Martinez J.A., Saris W.H.M., Mathers J.C., Gibney E.R. and Brennan L., on behalf of the Food4me study: Phenotypic factors influencing the variation in response of circulating cholesterol level to personalised dietary advice in the Food4Me study. Br. J. Nutrit., 2017, 116, 2011-2019   [35 pkt] IF =             3,706  

–          Livingstone K.M., Celis-Morales C., Macready A.lL, Fallaize R., Forster H., Woolhead C., O’Donovan C.B., Marsaux C.F.M., Navas-Carretero S., San-Cristobal R., Kolossa S., Tsirigoti L., Lambrinou C.P., Moschonis G., Drevon Ch.A., Manios Y., Surwiłło A., Traczyk I., Gibney E.R., Brennan L., Walsh M.C., Lovegrove J.A., Martinez J.A., Saris W.H.M., Daniel H., Gibney M., Mathers J.C., on behalf of the Food4Me Study: Characteristics of European adults who dropped out from the Food4Me Internet-based personalised nutrition intervention. Publ. Health Nutrit. 2017, 20, 1, 53-63 doi: 10.1017/S1368980016002020  [30 pkt]               IF =2,326                              

–          Manios Y., Moschonis G., Lambrinou C.P., Mavrogianni C., Tsirigoti L., Hoeller U., Roos F.F., Bendik I., Eggersdorfer M., Celis-Morales C., Livingstone K.M., Marsaux C.F., Macready A.L., Fallaize R., O'Donovan C.B., Woolhead C., Forster H., Walsh M.C., Navas-Carretero S., San-Cristobal R., Kolossa S., Hallmann J., Jarosz M., Surwiłło A., Traczyk I., Drevon C.A., van Ommen B., Grimaldi K., Matthews J.N., Daniel H., Martinez J.A., Lovegrove J.A., Gibney E.R., Brennan L., Saris W.H., Gibney M., Mathers J.C., Food4Me Study: Associations of vitamin D status with dietary intakes and physical activity levels among adults from seven European countries: the Food4Me study. Eur. J. Nutr., 2017, doi: 10.1007/s00394-017-1415-1. [Epub ahead of print]   [30 pkt]   IF = 4,370               

–          NCD Risk Factor Collaboration (w tym: Szponar L., Ołtarzewski M.). Worldwide trends in body-mass index, underweight, overweight, and obesity from 1975 to 2016: a pooled analysis of 2416 population-based measurement studies in 128•9 million children, adolescents, and adults. Lancet, 2017, 390, 10113, 2627-2642. doi: 10.1016/S0140-6736(17)32129-3. Epub 2017 Oct 10       [30 pkt]   IF = 4,370             

–          O'Donovan C.B., Walsh M.C., Woolhead C., Forster H., Celis-Morales C., Fallaize R., Macready A.L., Marsaux C.F.M., Navas-Carretero S.,  San-Cristobal R., Kolossa S., Tsirigoti L., Mvrogianni Ch., Lambrinou C.P., Moschonis G., Godlewska M., Surwiłło A., Traczyk I., Drevon C.A., Daniel H., Manios Y., Martinez J.A., Saris W.H.M., Lovegrove J.A., MathersMoschonis, Magdalena Godlewska, Agnieszka Surwillo, (afiliacja IZZ), Iwona Traczyk( afiliacja WUM),Christian A. Drevon, Hannelore Daniel, Yannis Manios, J. Alfredo Martinez, Wim H. M. Saris,Julie A. Lovegrove J.C., Gibney M.J., Gibney E.R., Brennan L.: Metabotyping for the development of tailored dietary advice solutions in a European population: the Food4Me study”. Br. J. Nutrit., 2017, 118, 561–569, doi: 10.1017/S0007114517002069   [35 pkt]   IF = 3,706                        

–          San-Cristobal R., Navas-Carretero S., Celis-Morales C., Livingstone K.M., Stewart-Knox B., Rankin A., Macready A.L., Fallaize R., O’Donovan C.B., Forster H., Woolhead C., Walsh M.C., Lambrinou Ch.P., Moschonis G., Manios Y., Jarosz M., Daniel H., Gibney E.R., Brennan L., Gundersen T.E., Drevon Ch.A., Gibney M., Marsaux C. F.M., Saris W.H.M., Lovegrove J.A., Frewer L.J., Mathers J.C., Martinez J.A. and on behalf of the Food4Me Study: Capturing health and eating status through a nutritional perception screening questionnaire (NPSQ9) in a randomized internet-based personalised nutrition intervention: the Food4Me study. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, (2017) 14:168, DOI 10.1186/s12966-017-0624-6 [40 pkt]   IF =      4,396  

–          San-Cristobal R., Navas-Carretero S., Milagro F.I., Riezu-Boj J.I., Guruceaga E., Celis-Morales C., Livingstone K.M., Brennan L., Lovegrove J.A., Daniel H., Saris W.H., Traczyk I., Manios Y., Gibney E.R., Gibney M.J., Mathers J.C., Martinez J.A.: Gene methylation parallelisms between peripheral blood cellsand oral mucosa samples in relation to overweight. J. Physiol. Biochem., 2016, 73, 3, 465-474. doi: 10.1007/s13105-017-0560-6. Epub 2017 Mar 28b  [20 pkt]   IF =      2,444    

–           San-Cristobal R., Navas-Carretero S, Livingstone K.M., Celis-Morales C., Macready A.L., Fallaize R., O'Donovan C.B., Lambrinou C.P., Moschonis G., Marsaux C.F.M., Manios Y.B., Jarosz M, Daniel H., Gibney E.R., Brennan L.,Drevon C.A., Gundersen T.E., Gibney M., Saris W.H.M., Lovegrove J.A., Grimaldi K., Parnell L.D., Bouwman J., Van Ommen B., Mathers J.C., Martinez J.A.:Mediterranean Diet Adherence and Genetic Background Roles within a Web-Based Nutritional Intervention: The Food4Me Study. Nutrients, 2017, 9,10, 1107, 1-17, doi: 10.3390/nu9101107   [35 pkt]   IF = 3,550  

–          Wierzejska R.: Cancoffeeconsumptionlower the risk of Alzheimer’sdisease and Parkinson’sdisease? A literaturereview. Arch. Med. Sci. 2017, 13 (3), 507- 514 [30 pkt]   
IF = 1,969   

–          Wierzejska R., Jarosz M., Sawicki W., Bachanek M., Siuba-Strzelińska M.: Vitamin D Concentration in Maternal and Umbilical Cord Blood by Season. Int. J. Environ. Res. Public Health 2017, 14, 1121,1-10, doi:10.3390/ijerph14101121       [30 pkt]   IF = 2,1

 

Publikacje recenzowane zawarte w czasopismach polskich i zagranicznych w formie
pełnej pracy

–           Chwojnowska Z., Charzewska J., Wajszczyk B., Chabros E.: Śniadania młodzieży – skład i wartość odżywcza. Żyw. Człow. Metab., 2017, 44, 1, 29-49  [8 pkt]

–          Cichocka A.: Dieta DASH – korzyści zdrowotne wynikające z jej stosowania. Gab. Pryw., 2017, 24, 4, 55-63  [5 pkt]

–          Cichocka A.: Nadciśnienie tętnicze krwi – problem społecznyXXI wieku. Przem. Spoż. 2017, 71, 10, 39-40 doi: 10.15199/65.2017.11.7  [12 pkt]    

–          Cichocka A.: Nowości w zaleceniach dietetycznych Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (PTD) 2017 dla pacjenta z cukrzycą typu 2. Gab. Pryw., 2017, 24, 4, 21-29 
[5 pkt]

–          Cybulska B.: Leczenie hipolipemizujące – wskazania, skuteczność i bezpieczeństwo. Med. Prakt., 2017; 322, 12, 103-109                     [11 pkt]

–           Cybulska B.: Zaburzenia lipidowe. Med. Prakt, 2017; 319, 9, 94-102           [11 pkt]

–           Cybulska B., Kłosiewicz-Latoszek L.: Europejskie wytyczne dotyczące postępowania w dyslipidemiach 2016 – co się zmieniło? Med. Prakt. 2017,311, 1, 39-41                   [11 pkt]

–          Cybulska B., Kłosiewicz-Latoszek L.: Jak w praktyce interpretować nowe europejskie wytyczne postępowania w zaburzeniach lipidowych (2016)? Terapia, 2017, 10, 357,
28-32       [5 pkt]

–          Cybulska B., Kłosiewicz-Latoszek L., Szostak-Węgierek D., Szostak W.B.: Prewencja chorób sercowo-naczyniowych – postępy 2016/2017. Med. Prakt., 2017, 7-8, 317-318,
40-46       [11 pkt]

–          Gielecińska I., Cendrowski A., Mojska H.: Opracowanie i walidacja metody oznaczania zawartości kofeiny w napojach bezalkoholowych techniką HPLC-DAD. Żyw. Człow. Metab., 2017, 44, 1, 61-76  [8 pkt]

–          Gielecińska I., Mojska H., Świderska K.: Kawa zbożowa jako źródło akryloamidu w diecie. Probl. Hig. Epidemiol., 2017, 98, 3, 290-295           [9 pkt]

–           Jarosz M., Rychlik E., Wojda B.: Żywienie, spożycie alkoholu i palenie tytoniu a nowotwory złośliwe w Polsce i koszty ich leczenia w latach 1990-2014. Żyw. Człow. Metab., 2017, 44, 3, 163-171   [8 pkt]

–          Jasińska-Melon E., Gielecińska I., Świderska K., Mojska H., Cendrowski A., Mitek M.: Ocena barwy różnych rodzajów kawy rozpuszczalnej z wykorzystaniem analizy sensorycznej i metody spektrofotometrycznej. Żyw. Człow. Metab., 2017, 44, 3, 182-195
[8 pkt]

–          Kopiczko A., Bieńko N., Cieplińska J., Stecka A.: Zawartość wapnia i witaminy D w całodziennych racjach pokarmowych studentów z uwzględnieniem suplementacji. Żyw. Człow. Metab. 2017, 44, 1, 50–60   [8 pkt]

–          Krygier B., Stoś K.: Nowa żywność dziś i jutro – nadchodzące zmiany. Żyw. Człow. Metab., 2017, 44, 3, 228- 234   [8 pkt]

–           Okręglicka K., Mojska H., Jarosz A., Jarosz M.: Skład kwasów tłuszczowych, w tym izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych w wybranych tłuszczach spożywczych dostępnych w Polsce. Żyw. Człow. Metab., 2017, 44, 1, 5-17  [8 pkt]

–          Okręglicka K., Wiśniewska K., Jarosz A.: Konsekwencje nadmiernego spożycia płynów – przewodnienie. Med. Sport., 33 (3), 167-176, doi: 10.5604/01.3001.0010.5771

[12 pkt]

–          Pachocka L.: Zalecenia dietetyczne dla pacjenta z typem biegunkowym zespołu jelita nadwrażliwego.     Żyw. Człow. Metab., 2017, 44, 2, 145-153   [8 pkt]

–          Pachocka L., Stróżyk A.: Orzechy w codziennej diecie – wartości żywieniowe i prozdrowotne. Przem. Spoż., 2017, 71, 3, 38-41, doi: 10.15199/65.2017.3.8   [12 pkt]

–          Pachocka L., Stróżyk A.: The role of nuts consumption in the primary and secondry prevention of type 2 diabetes. Clin. Diabetol., 2017,6,1,26-33, doi: 10.5603/DK.2017.0005  [10 pkt]      

–          Płocharski W., Markowski J., Groele B., Stoś K., Kozioł-Kozakowska A.: Soki, nektary, napoje – aspekty rynkowe i zdrowotne. Przem. Ferment. Owoc.-Warzyw., 2017, 4, 6-11,  doi: 10.15199/64.2017.4.1.          [5 pkt]         

–          Wierzejska R.: Cukier w diecie dzieci i młodzieży. Najwyższy czas na zahamowanie spożycia. Standardy Med./Pediatria, 2017, 14, 905-909   [8 pkt]

–          Wierzejska R.: Picie kawy a zdrowie – aktualny stan wiedzy. Czy to już koniec rozterek pacjentów? Wiad. Lek., 2017, 70, 4, 850-854                     [11 pkt]         

–          Wierzejska R.: Suplementy diety – panaceum na współczesne dolegliwości zdrowotne czy triumf reklamy? Med. Rodz., 2017, 20(2), 136-142    [pkt 7]

–          Wierzejska R., Siuba-Strzelińska M., Jarosz M.: Evaluation of dairy products available on the Polish market in the context of nutrient profiles. Clear arguments for reformulation of foodstuffs. Roczn. PZH, 2017, 68 (1), 43-50       [14 pkt]

–          Wolnicka K., Jaczewska-Schuetz J., Taraszewska A., Charzewska J., Jarosz M.: Częstotliwość spożycia warzyw i owoców przez dzieci i młodzież w szkołach podstawowych i gimnazjach w Polsce. Żyw. Człow. Metab., 2017, 44(4): 247-257   [8 pkt] 

–          Wolnicka K, Jaczewska-Schuetz J., Taraszewska A., Jarosz M.: Organizacja żywienia oraz działań z zakresu promocji prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej na terenie szkół podstawowych w Polsce przed wprowadzeniem regulacji prawnych określających wymagania w żywieniu zbiorowym. Żyw. Człow. Metab., 2017, 44(4): 247-257 [8 pkt]   

 

Inne publikacje w czasopismach w formie pełnej pracy — brak

 

Monografie naukowe

Autorstwo monografii naukowej w jęz. polskim

–          Białkowska M., Brajbisz M., Chabros E, Charzewska J., Chwojnowska Z., Cichocka A., Ciok J., Cybulska B., Dzieniszewski J., Głowala A., Godziemba-Maliszewska E., Grodowska A., Gugała-Mirosz S., Hołubiuk Ł., Jarosz M., Jarosz A., Kasińska E., Kłosiewicz-Latoszek L., Kożuch M., Kunachowicz H., Nowicka G., Pachocka L., Pol K., Przygoda B., Ratkovska B., Respondek W., Rychlik E., Sajór I., Siuba-Strzelińska M., Stolińska H., Stoś K., Stroniawska-Woźniak M., Surwiłło A., Szostak W.B., Szostak-Węgierek D., Taraszewska A., Traczyk I., Wajszczyk B., Wierzejska R., Wojtasik A., Wolańska D., Wolnicka K., Ziółkowska I.: Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu. IŻŻ, Warszawa, 2016, 2017, 1-627 (poprawiona w stosunku do 2016 roku)

–          Cichocka A.: Dieta DASH w teorii i zastosowaniu. Wyd. Medyk, Warszawa, 2017, 1-221

–          Jarosz M. i wsp.: Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej. Raport końcowy projektu „Zachowaj równowagę”. IŻŻ, Warszawa 2017, 1-119

–          Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Wierzejska R., Wojtasik A., Charzewska J., Mojska H., Szponar L., Sajór I., Kłosiewicz-Latoszek L., Chwojnowska Z., Wajszczyk B., Szostak W.B., Cybulska B., Kunachowicz H., Wolnicka K., Przygoda B., Cichocka A., Gugała-Mirosz S., Jasińska-Melon E., Ołtarzewski M., Pietraś E., Siuba-Strzelińska M., Białkowska M., Gielecińska I., Matczuk E., Nagel P., Piotrowska K., Stolińska-Fiedorowicz H., Kłys W.: (redakcja naukowa M. Jarosz): Normy żywienia dla populacji Polski. IŻŻ, Warszawa 2017, 1-337

–          Kunachowicz H., Przygoda B., Nadolna I., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. PZWL, wyd. II zm., 2017, 1-1182     

–          Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Sińska B., Turlejska H.: Zasady żywienia. Planowanie i ocena. WSiP, Podręcznik do nauki zawodu. Warszawa, 2017, Wyd. V, 1-336

 

Autorstwo monografii naukowej w jęz. angielskim

–          Jarosz M. i wsp.: Preventing overweight and obesity as well as chronic noncommunicable diseases through education of the socjety on nutrition and physical activity. Project „Keep balance”, IŻŻ, Warszawa 2017, 1-109

 

Autorstwo rozdziału w monografii naukowej w języku polskim

–          Charzewska J., Chwojnowska Z., Wajszczyk B.: Ocena spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym na tle norm. W: Normy żywienia dla populacji Polski. Pod red.: Jarosz M. NPZ, IŻŻ, 2017, 288-298

–          Cybulska B., Kłosiewicz-Latoszek L, Szostak W.B.: Dyslipidemie W: Interna Szczeklika 2017. Empendium, Mały Podręcznik 2017/18. Pod red.: P. Gajewskiego. Med. Prakt., Kraków 2017, 140-147

–        Cybulska B., Kłosiewicz-Latoszek L., Szostak W.B..: Profilaktyka chorób sercowo-naczyniowych W: Interna Szczeklika 2017. Empendium. Mały Podręcznik 2017/2018. Pod red.: P. Gajewskiego. Med. Prakt., Kraków 2017, 136-139

–          Cybulska B., Kłosiewicz-Latoszek L., Szostak W.B.: Miażdżyca i ryzyko sercowo-naczyniowe. Ocena ryzyka sercowo naczyniowego. W: Interna Szczeklika 2017. Empendium. Pod red.: P. Gajewskiego. Med. Prakt., Kraków 2017, 151-152

–          Cybulska B., Kłosiewicz-Latoszek L., Szostak W.B.: Miażdżyca i ryzyko sercowo-naczyniowe. Strategie profilaktyki. W: Interna Szczeklika 2017. Empendium. Pod red.:
P. Gajewskiego. Med. Prakt., Kraków 2017, 152-154

–          Cybulska B., Szostak W.B., Kłosiewicz-Latoszek L.: Dyslipidemie. W: Interna Szczeklika 2017, Empendium. Pod red.: P. Gajewskiego. Med. Prakt. Kraków 2017,
155-165

–          Jarosz M., Charzewska J., Chwojnowska Z., Wajszczyk B.: Białka. W: Normy żywienia dla populacji Polski. Pod red.: M. Jarosza. IŻŻ, Warszawa, 2017, 40-55

–          Jarosz M., Rychlik E.: Podsumowanie.W: Normy żywienia dla populacji Polski. Pod red.: M. Jarosza. IŻŻ, Warszawa, 2017, 317-322

–          Jarosz M., Rychlik E.: Wprowadzenie.W: Normy żywienia dla populacji Polski. Pod red.: M. Jarosza. IŻŻ, Warszawa, 2017, 11-20

–          Jarosz M., Rychlik E., Cichocka A. Białkowska M.: Energia. W: Normy żywienia dla populacji Polski. Pod red. M.: Jarosza. IŻŻ, Warszawa, 2017, 21-39

–          Jarosz M., Rychlik E., Szponar L., Wierzejska R.: Woda i elektrolity, W: Normy żywienia dla populacji Polski. Pod red.: M. Jarosza. IŻŻ, Warszawa, 2017, 238-260

–          Jarosz M., Sajór I., Gugała-Mirosz S., Nagel P.: Węglowodany. W: Normy żywienia dla populacji Polski. Pod red.: M. Jarosza. IŻŻ, Warszawa, 2017, 98-114

–          Jarosz M., Stoś K., Przygoda B., Matczuk E., Stolińska-Fiedorowicz H., Kłys: Witaminy. W: Normy żywienia dla populacji Polski. Pod red.: M. Jarosza. IŻŻ, Warszawa, 2017, 130-202

–          Jarosz M., Wolnicka K., Sajór I., Wierzejska R.: Zalecenia dotyczące żywienia i aktywności fizycznej. W: Normy żywienia dla populacji Polski. Pod red.: M. Jarosza. IŻŻ, Warszawa, 2017, 261-287

–        Kunachowicz H.: Znaczenie nauki w żywieniu. W: Zasady żywienia człowieka. Planowanie i ocena. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Sińska B., Turlejska H. Wyd. V. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 2017, 9-15

–        Kunachowicz H., Nadolna I.: Gospodarka wodna organizmu W: Zasady żywienia człowieka. Planowanie i ocena. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Sińska B., Turlejska H. Wyd. V. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 2017, 126-132

–        Kunachowicz H., Nadolna I.: Podstawowe składniki pokarmowe i ich rola. W: Zasady ży­wienia człowieka. Planowanie i ocena. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Sińska B., Turlejska H. Wyd. V. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 2017, 25-62

–        Kunachowicz H., Przygoda B., Nadolna I.: Inne składniki pożywienia. W: Zasady żywienia człowieka. Planowanie i ocena. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Sińska B., Turlejska H. Wyd. V. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 2017, 133-141

–        Kunachowicz H., Turlejska H.: Normy żywienia i zalecane racje pokarmowe. W: Zasady żywienia człowieka. Planowanie i ocena. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Sińska B., Turlejska H. Wyd. V. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 2017, 196-212

–        Kunachowicz H., Turlejska H.: Żywieniowa promocja zdrowia w Polsce. W: Zasady żywienia człowieka. Planowanie i ocena. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Sińska B., Turlejska H. Wyd. V. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 2017, 314-321

–          Mojska H., Kłosiewicz-Latoszek L., Jasińska-Melon E., Gielecińska I.: Kwasy omega-3. W: Normy żywienia dla populacji Polski. Pod. red.: M. Jarosza. IŻŻ, Warszawa, 2017, 76-91

–        Przygoda B.: Wartość odżywcza produktów spożywczych. W: Zasady żywienia człowieka. Planowanie i ocena. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Sińska B., Turlejska H. Wyd. V. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 2017, 148-160

–        Przygoda B.: Żywność funkcjonalna, wzbogacana, suplementy diety i środki specjalnego przeznaczenia. W: Zasady żywienia człowieka. Planowanie i ocena. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Sińska B., Turlejska H. Wyd. V. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 2017, 161-168

–        Przygoda B., Kunachowicz H.: Wartość energetyczna pożywienia. W: Zasady żywienia człowieka. Planowanie i ocena. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Sińska B., Turlejska H. Wyd. V. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 2017, 142-147

–        Przygoda B., Nadolna I.: Bazy danych, tabele, programy komputerowe oraz znakowanie żywności. W: Zasady żywienia człowieka. Planowanie i ocena. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Sińska B., Turlejska H. Wyd. V. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 2017, 185-195

–        Przygoda B., Nadolna I.: Wpływ procesów technologicznych na wartość odżywczą. W: Zasady żywienia człowieka. Planowanie i ocena. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Sińska B., Turlejska H. Wyd. V. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 2017, 169-184

–          Stoś K., Wierzejska R., Siuba-Strzelińska M.: Rola suplementów diety w realizacji norm. W: Normy żywienia dla populacji Polski. Pod red.: M. Jarosza. IŻŻ, Warszawa, 2017, 301-316

–          Szostak W.B., Cybulska B., Kłosiewicz-Latoszek L.: Cholesterol. W: Normy żywienia dla populacji Polski. Pod red.: M. Jarosza. IŻŻ, Warszawa, 2017, 92-97

–          Szponar L., Mojska H., Ołtarzewski M., Piotrowska K.: Tłuszcze. W: Normy żywienia dla populacji Polski. Pod red.: M. Jarosza, IŻŻ, Warszawa, 2017, 56-75

–          Wierzejska R.: Dieta matki karmiącej. Rozdział w: Banki Mleka w Polsce.  Funkcjonowanie w podmiotach leczniczych – idea i praktyka. Pod red. A. Wesołowskiej, Fundacja Bank Mleka Kobiecego, Warszawa, 2017    

–          Wierzejska R, Zagierski M, Szlagatys-Sidorkiewicz A: Narażenie na substancje psychoaktywne i toksyczne mogące się znajdować w mleku kobiecym. Rozdział w: Banki Mleka w Polsce.  Funkcjonowanie w podmiotach leczniczych – idea i praktyka. Pod red. A. Wesołowskiej, Fundacja Bank Mleka Kobiecego, Warszawa, 2017  

–          Wojtasik A., Jarosz M., Stoś K.: Składniki mineralne. W: Normy żywienia dla populacji Polski. Pod red.: M. Jarosza. IŻŻ, Warszawa, 2017, 203-237

–          Wojtasik A., Kunachowicz H., Pietraś E.: Błonnik pokarmowy (włókno pokarmowe). W: Normy żywienia dla populacji Polski. Pod red.: M. Jarosza. IŻŻ, Warszawa, 2017,
115-129

 

Autorstwo rozdziału w monografii naukowej w jęz. angielskim — brak

 

Redakcja naukowa monografii lub podręcznika akademickiego

–          Jarosz M. (red. nauk.): Normy żywienia dla populacji Polski. IŻŻ, Warszawa, 2017 1-377

–          Jarosz M. (red. nauk.): Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej. Raport końcowy projektu „Zachowaj równowagę”. IŻŻ, Warszawa 2017, 1-119

–          Jarosz M. (red. nauk.): Preventing overweight and obesity as well as chronic noncommunicable diseases through education of the socjety on nutrition and physical activity. Project „Keep balance”, IŻŻ, Warszawa 2017, 1-109

 

Abstrakty publikowane w czasopismach recenzowanych, związane z udziałem
w kongresach oraz zjazdach międzynarodowych i krajowych

 

a)        w czasopismach zawartych na liście Filadelfijskiego Instytutu Informacji
Naukowej

–          Jarosz M., Charzewska J., Wolnicka K., Jaczewska-Schuetz J., Taraszewska A., Siuba-Strzelińska M.: Nutritional status among Polish school age children. Obes. Facts, 2017, 10, suppl. 1, 243-244 [24th European Congress on Obesity (ECO2017), Porto, Portugal, May 17-20, 20171                       [15 pkt]          IF = 2,400    

–           Jarosz M., Rychlik E, Sekuła W.: Coffee consumption and selected gastrointestinal cancers morbidity in Poland. Ann. Nutr. Metab., 2017, 71, suppl. 2, 984 [IUNS 21st International Congress of Nutrition, Buenos Aires, Argentina, October 15-20, 2017] [20 pkt]
IF = 2,424

–          Jarosz M., Rychlik E., Sekuła W.: Coffee and alcohol consumption and liver cancer morbidity rates in Poland. Ann. Oncol., 2017, 28, suppl. 3, 20, doi: https://doi.org/10.1093/annonc/mdx261.025 [ESMO 19th World Congress on Gastrointestinal Cancer,28.06-01.07.2017, Barcelona, Spain]  [45 pkt]             IF =11,855

–          Jarosz M., Rychlik E., Sekuła W.: Fat consumption and selected gastrointestinal cancers morbidity rates in Poland in the years 1960-2014. Ann. Oncol., 2017, 28, suppl. 3, 22, doi: https://doi.org/10.1093/annonc/mdx261.033 [ESMO 19th World Congress on Gastrointestinal Cancer, 28.06-01.07.2017, Barcelona, Spain] [45 pkt]   IF =11,855

–          Jarosz M., Rychlik E., Sekuła W.: Red meat consumption and selected gastrointestinal cancers morbidity in Poland in the years 1990-2014. Ann. Nutr. Metab., 2017, 71, suppl. 2, 982-983 [IUNS 21st International Congress of Nutrition, Buenos Aires, Argentina, October 15-20, 2017]         [20 pkt]    IF = 2,424

–          Jarosz M., Siuba-Strzelińska M.: Exploring consumers’ attitudes related to healthy nutrition in the context of reading labels. Obes. Facts, 2017, 10, suppl. 1, 122 [24th European Congress on Obesity (ECO2017), Porto, Portugal, May 17-20, 2017]  [15 pkt]  IF= 2,400

–          Stoś K., Ołtarzewski M., Głowala A., Ziółkowska I., Jarosz M., Krygier B.: Iron and vitamin C intake in school-age children in Poland. Ann. Nutr. Metab., 2017, 71, suppl. 2, 1146-1146 [IUNS 21st International Congress of Nutrition, Buenos Aires, Argentina, October 15-20, 2017]  [20 pkt]      IF = 2,424

–          Taraszewska A., Wolnicka K., Jaczewska-Schuetz J., Jarosz M., Niewiarowska M.: The school fruit and vegetable scheme as an effective strategy leading to positive changes in some eating behaviours of children. Obes. Facts, 2017, 10, suppl. 1, 151-152 [24th European Congress on Obesity (ECO2017), Porto, Portugal, May 17-20, 2017]      [15 pkt] IF = 2,400

–          Wiśniewska K., Wrzosek M.: Polimorfizm rs9939609 genu FTO a występowanie wybranych zaburzeń metabolicznych u osób dorosłych z otyłością. Nutr. Obes. Metab. Surg., 2017, 73                [8 pkt]    IF = jeszcze nie podano

–          Wiśniewska K., Wrzosek M.: Wiek wystąpienia otyłości a komplikacje zdrowotne wśród pacjentów otyłych. Nutr. Obes. Metab. Surg., 2017, 22-23[8 pkt]  IF = jeszcze nie podano

–          Wolnicka K., Taraszewska A., Jaczewska-Schuetz J., Jarosz M., Niewiarowska M.: Influence of school fruit and vegetable scheme on fruit and vegetable consumption among school children during 3 years of evaluation. Obes. Facts, 2017, 10, suppl. 1, 128 [24th European Congress on Obesity (ECO2017), Porto, Portugal, May 17-20, 2017                     [20 pkt] IF = 2,400

 

b)       w materiałach konferencyjnych

     Gielecińska I., Mojska H.: Walidacja metody LC-MS/MS oznaczania akryloamidu w żywności z elementami zapewnienia jakości badań w laboratorium analitycznym. Ogólnopolska Konferencja Naukowa pt.: „Jakość w chemii analitycznej 8”. Materiały konferencyjne, Mory k/Warszawy, 22-24.11. 2017, 46

–          Jarosz M.: Co uratowało setki tysięcy osób w Polsce przed zachorowaniem na raka w latach 1990-2013. II Narodowy Kongres Żywieniowy pt. „Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu chorób – postępy 2016”. Materiały kongresowe, IŻŻ, Warszawa, 27.01.2017, 9-10

–          Jarosz M.: Edukacja społeczna. II Narodowy Kongres Żywieniowy pt. „Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu chorób – postępy 2016”. Materiały kongresowe, IŻŻ, Warszawa, 27.01.2017, 27-29

–          Jarosz M.: Zdrowe żywienie – wyzwanie dla wszystkich: producentów, konsumentów, zdrowia publicznego, edukacji. Konferencja szkoleniowa skierowana do pracowników administracji publicznej […]. Materiały konferencyjne. IŻŻ, Warszawa, 2017, 3-4 

–          Jarosz M.: Zdrowe żywienie – wyzwanie dla wszystkich: producentów, konsumentów, zdrowia publicznego, edukacji. Konferencja szkoleniowa skierowana do przedstawicieli branży mięsnej, rybnej, mleczarskiej. Materiały konferencyjne. IŻŻ, Warszawa, 2017,
18-19

–          Jarosz M.: Zdrowe żywienie – wyzwanie dla wszystkich: producentów, konsumentów, zdrowia publicznego, edukacji. Konferencja szkoleniowa skierowana do przedstawicieli branży przetwórstwa owocowo-warzywnego, koncentratów spożywczych oraz napoi bezalkoholowych. Materiały konferencyjne. IŻŻ, Warszawa, 2017, 8-9

–     Jarosz M.: Żywienie i aktywność fizyczna w prewencji raka – 2017. Co nowego? II Narodowy Kongres Żywieniowy pt. „Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu chorób – postępy 2016”. Materiały kongresowe, PGE Narodowy, IŻŻ, Warszawa, 27.01.2017, 7-8 

–          Jarosz M., Sajór I.: Rekomendacje żywieniowe dla osób po chorobie nowotworowej. Zanieczyszczenia żywności a nowotwory złośliwe. II Narodowy Kongres Żywieniowy pt. „Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu chorób – postępy 2016”. Materiały kongresowe, PGE Narodowy, IŻŻ, Warszawa, 27.01.2017, 47-49

–          Jarosz M., Sajór I.: Zalecenia żywieniowe dotyczące aktywności fizycznej dla Polaków na podstawie badań krajowych i zaleceń WCRF/IARC – od nauki do praktyki. II Narodowy Kongres Żywieniowy pt. „Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu chorób – postępy 2016”. Materiały kongresowe, PGE Narodowy, IŻŻ, Warszawa, 27.01.2017, 20-24

–          Jarosz M., Stoś K.: Owoce, warzywa i soki jako element prewencji chorób żywieniowozależnych. XX Międzynarodowe Sympozjum Krajowej Unii Producentów Soków. Materiały konferencyjne. Wisła, KUPS, 17-19.05.2017

–          Łukasiewicz-Śmietańska D.: Nutrigenomika – sposób na zindywidualizowaną dietę? Materiały konferencyjne. Konferencja szkoleniowa skierowana do pracowników administracji publicznej […]. Materiały konferencyjne. IŻŻ, Warszawa, 2017, 16-18

–          Mojska H.: Cała prawda o akryloamidzie. II Narodowy Kongres Żywieniowy pt. „Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu chorób – postępy 2016”. Materiały kongresowe. PGE Narodowy, IŻŻ, Warszawa, 27.01.2017, 18-19

–          Mojska H.: Tłuszcze trans w żywieniu. Konferencja szkoleniowa skierowana do pracowników administracji publicznej, mająca na celu upowszechnianie wiedzy na temat korzyści zdrowotnych i gospodarczych związanych ze zmniejszeniem zawartości soli, cukru i stosowaniem różnych rodzajów tłuszczów w produktach spożywczych. Materiały konferencyjne, IŻŻ, Warszawa, 30.03.2017, 13-15

–          Mojska H.: Żywność przetworzona a nowotwory. II Narodowy Kongres Żywieniowy pt. „Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu chorób – postępy 2016”. Materiały kongresowe. PGE Narodowy, IŻŻ, Warszawa, 27.01.2017, 16-17

–          Mojska H., Świderska K., Gielecińska I.: Organizacja międzylaboratoryjnych badań porównawczych w zakresie oznaczania jodu w soli kuchennej w latach 2015 i 2017.Ogólnopolska Konferencja Naukowa pt.: „Jakość w chemii analitycznej 8”. Materiały konferencyjne, Mory k/Warszawy, 22 – 24.11. 2017, 48

–          Pietraś E., Matczuk E., Wojtasik A., Sińska B.: Ocena spożycia flawonoidów z kawą, herbatą i sokami owocowymi w grupie kobiet w wieku 63-82 lata. Streszczenie na X Jubileuszową Konferencję Naukowo-Szkoleniową pt. „Higiena żywności i żywienia podstawą zdrowia”. WIHE, Biała Podlaska, 12-15.09.2017

–          Przygoda B.: Soki, nektary, napoje w świetle aktualnych wymagań. Podobieństwa i różnice. Konferencja szkoleniowa dla przemysłu – branża przetwórstwa owocowo-warzywnego, koncentratów spożywczych i napojów bezalkoholowych. Materiały konferencyjne.  IŻŻ, Warszawa, 06.06.2017

–          Przygoda B.: Wartość odżywcza warzyw, owoców i ich przetworów. Konferencja szkoleniowa dla przemysłu – branża przetwórstwa owocowo-warzywnego, koncentratów spożywczych i napojów bezalkoholowych. Materiały konferencyjne. IŻŻ, Warszawa, 06.06.2017

–          Przygoda B., Kunachowicz H.: Wartość odżywcza mięsa i przetworów mięsnych. Konferencja szkoleniowa dla przemysłu – branża mięsna, rybna, mleczarska. Materiały konferencyjne. IŻŻ, Warszawa, 31.05.2017

–          Sajór I.: Zalecenia dotyczące żywienia i aktywności fizycznej dla chorych na raka z nadwagą i otyłością. II Narodowy Kongres Żywieniowy pt. „Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu chorób – postępy 2016”. Materiały kongresowe. PGE Narodowy, IŻŻ, Warszawa, 27.01.2017, 37-39

–          Stolińska-Fiedorowicz H., Wojda B., Jarosz M.: Programy redukcji masy ciała jako przykład efektywnego leczenia otyłości i jej powikłań. VII Ogólnopolska Konferencja „Congressus Dietetica”. Materiały konferencyjne. Łódź, 2017, 69

–          Stoś K.: Zanieczyszczenia żywności a nowotwory złośliwe. II Narodowy Kongres Żywieniowy pt. „Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu chorób – postępy 2016”. Materiały kongresowe. PGE Narodowy, IŻŻ, Warszawa, 27.01.2017, 11-12

–          Stoś K., Wojtasik A.: Uważaj na sól ukrytą w produktach spożywczych. Konferencja szkoleniowa skierowana do pracowników administracji publicznej mająca na celu upowszechnianie wiedzy na temat korzyści zdrowotnych i gospodarczych związanych ze zmniejszeniem zawartości soli, cukru i stosowania różnych rodzajów tłuszczów w produktach spożywczych. Materiały konferencyjne. IŻŻ, Warszawa 30.03.2017

–          Wierzejska R.: Substancje dodatkowe w żywności a nowotwory złośliwe. II Narodowy Kongres Żywieniowy pt. „Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu chorób – postępy 2016”. Materiały kongresowe. PGE Narodowy, IŻŻ, Warszawa, 27.01.2017, 13-15

–          Wojtasik A: Pieczywo i produkty zbożowe – najważniejsze źródło energii z diety. Wciąż aktualne zalecenie, ale i wymóg wysokiej wartości odżywczej. Konferencja szkoleniowa dla przedstawicieli branży zbożowo-piekarskiej, cukierniczej i tłuszczowej realizowana w ramach Narodowego Programu Zdrowia. IŻŻ, Warszawa, 12.10.2017

–          Wojtasik A: Ryby i przetwory rybne – wartość odżywcza i rola w diecie Polaków. Konferencja szkoleniowa dla przedstawicieli branży mięsnej, rybnej i mleczarskiej realizowana w ramach Narodowego Programu Zdrowia. IŻŻ, Warszawa, 31.05.2017

 

Publikacje popularnonaukowe

–      Gugała-Mirosz S.: Menu dla seniora. Współczesna Dietetyka. 2017, 9, 11

–      Gugała-Mirosz S.: Modyfikacje żywieniowe, czyli wsparcie seniorów w codziennych potrzebach fizjologicznych. Współczesna Dietetyka. 2017, 9, 4-10

–      Gugała-Mirosz S.: Nieswoiste choroby zapalne jelit – złożony problem, różne postępowanie. Współczesna Dietetyka. 2017, 14, 42-50

–      Gugała-Mirosz S., Taraszewska A.: Tak! Dla gotowania z dziećmi. Moje Gotowanie, 2017, 1, 86-87

–      Mojska H.: Abecadło tłuszczów. Zbiór artykułów eksperckich „Pokochaj olej rzepakowy”. 2017. 35-41

–      Mojska H.: Kwasy tłuszczowe w tłuszczach roślinnych i zwierzęcych. Food Forum. 2017. 12-14

–      Mojska H.: Olej rzepakowy w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Zbiór artykułów eksperckich „Pokochaj olej rzepakowy”. 2017, 1-4

–      Nagiel P.: Wsparcie żywieniowe pacjentów rzucających palenie tytoniu. Współczesna Dietetyka, 12/2017

–      Taraszewska A.: Smacznie, zdrowo, kolorowo – gotuj z dzieckiem! Moje Gotowanie 2017, 1, 86-87

–      Wajszczyk B.: Dekalog zdrowia – piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dzieci i młodzieży. Żywność dla zdrowia. Pediatria. Biuletyn dla środowisk medycznych, 2017, 2, 10-12

–      Wajszczyk B.: Jak rozpoznać produkt o większej wartości odżywczej – przykłady metod służących do kategoryzacji żywności. Żywność dla zdrowia. Pediatria. Biuletyn dla środowisk medycznych, 2017, 1, 11-14

–      Wajszczyk B.: Rola mlecznych produktów fermentowanych w diecie dzieci w świetle zaleceń ekspertów. Żywność dla zdrowia. Pediatria. Biuletyn dla środowisk medycznych. 2017, 1, 3-4

–      Wiśniewska K.: Dieta redukcyjna 1500 kcal: wiosenne menu. Gazeta Razem w JM. 2017, 5 (60)…

–      Wolańska-Buzalska D.: Odżywienia po rekonwalescencji. Nasza Troska, 2017, 2, 54, 14-21

–      Wiśniewska K.: Aktualności w dietetyce. Współczesna Dietetyka, nr 10, lipiec 2017, 3

–      Wiśniewska K.: Aktualności w dietetyce. Współczesna Dietetyk, nr 11, maj 2017, 3

–      Wiśniewska K.: Aktualności w dietetyce. Współczesna Dietetyka, nr 12, lipiec 2017, 3

–      Wiśniewska K.: Aktualności w dietetyce. Współczesna Dietetyka, nr 13, wrzesień 2017, 3

–      Wiśniewska K.: Aktualności w dietetyce. Współczesna dietetyka, nr 14, listopad 2017, 3

–      Wiśniewska K.: Choroba Alzheimera a polimorfizm genetyczny i żywienie. Współczesna Dietetyka, nr 10, marzec 2017

–      Wiśniewska K.: Menu w chorobach układu krążenia. Współczesna Dietetyka, nr 10, marzec 2017

–      Wiśniewska K.: Nasiona chia w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Współczesna Dietetyka, nr 14, listopad 2017, 59-62

–      Wiśniewska K.: Podsumowanie VII Ogólnopolskiej Konferencji Dietetyki CONGRE­S­SUS DIETETICA. Współczesna Dietetyka, nr 10, marzec 2017

–      Wiśniewska K.:  Rola wybranych produktów spożywczych. Współczesna Dietetyka,
nr 11, marzec 2017

–      Wiśniewska K.: Superfoods – brokuły. Współczesna Dietetyka, nr 10, marzec 2017

–      Wiśniewska K.: Znaczenie i rola polimorfizmu genu receptora witaminy D. Współczesna Dietetyka, nr 13, wrzesień 2017

–      Wiśniewska K.: Żywienie w chorobach układu krążenia. Współczesna Dietetyka. nr 10, marzec 2017

–      Wierzejska R.: Kawa – używka czy produkt prozdrowotny. Food Forum, 2017, 1, 28-34