logo IZZ
  • IV Narodowy Kongres Żywieniowy
  • Struktura Instytutu
  • Rada Naukowa
  • Działalność naukowo – badawcza
  • Działalność oświatowa
  • Poradnia Chorób Metabolicznych
  • e-Rejestracja Poradni Chorób Metabolicznych
  • Klinika Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii
  • Biblioteka IŻŻ
  • Wydawnictwa
    • O wydawnictwie
    • Oferta
    • Serie wydawnicze
    • Czasopisma
    • Kontakt
  • Szkolenia, kursy
  • Zamówienia publiczne
  • Usługi
  • Media
  • Praca
  • Zachowaj RównowagęZachowaj Równowagę
  • Korupcja Szkodzi ZdrowiuKorupcja Szkodzi Zdrowiu
  • Kontakt
  • Mapa strony
  • Biuletyn Informacji PublicznejBiuletyn Informacji Publicznej
  • PN-EN ISO/IEC17025:2005 Certyfikat Akredytacji Laboratorium BadawczegoPN-EN ISO/IEC17025:2005 Certyfikat Akredytacji Laboratorium Badawczego
  • ISO 9001:2015 Certyfikat Systemu Zarządzania JakościąISO 9001:2015 Certyfikat Systemu Zarządzania Jakością
  • ISO/IEC 27000:2013 Certyfikat Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem InformacjiISO/IEC 27000:2013 Certyfikat Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji
  • Zachowaj równowagę
  • Termomodernizacja wraz z modernizacją systemu centralnego ogrzewania
  • Dane osobowe
  • Polityka Prywatności
  • Zasady prawidłowego żywienia - Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej
  • Normy żywienia
  • e-Baza IZOMERÓW TRANS
  • Wartość odżywcza produktów spożywczych i potraw
  • HACCP
  • Aktualności żywieniowe
  • Substancje dodatkowe do żywności
  • Interakcje leków z żywnością
  • Choroby żywieniowozależne
  • Diety w wybranych chorobach
  • Nowotwory - dietoprofilaktyka, dietoterapia
  • Sprawdź swoje BMI
  • Łatwe posiłki
  • Aktywność fizyczna
  • EUFIC
  • Zapytaj eksperta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Wydarzenia
  • Szwajcarsko-Polski Program Współpracy (SPPW)
  • Kształcenie podyplomowe
  • Akredytacja laboratorium
  • Polski
  • English (UK)

Serie wydawnicze

  • PDF
  • Drukuj
  • Email
Szczegóły
Nadrzędna kategoria: O nas
 
 
 
  • Instytut Żywności i Żywienia zaleca
  • Inne

 

Instytut Żywności i Żywienia opracował najnowsze standardy żywienia i zalecenia w prewencji i leczeniu przewlekłych chorób niezakaźnych opublikowane w monografii

Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu,
pod redakcją naukową prof. dra hab. n. med. Mirosława Jarosza
.

 

Książka ta jest efektem prowadzonych przez IŻŻ badań naukowych i praktycznego zastosowania wyników tych badań mających duże znaczenie społeczne, w szczególności w zakresie ochrony zdrowia. Wybitni specjaliści z obszaru nauk medycznych omawiają szereg ważnych aspektów zdrowia publicznego, szczególnie dotyczących poradnictwa dietetycznego, sposobu i stanu odżywienia populacji oraz prewencji i leczenia żywieniowego przewlekłych chorób niezakaźnych.

Ze względu na swój charakter monografia jest cennym źródłem informacji i wiedzy nie tylko dla dietetyków i wszystkich osób zawodowo zajmujących się żywieniem czy leczeniem żywieniowym, lecz także dla lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej i specjalistów oraz dla samych pacjentów i każdego, kto chce poznać możliwości żywieniowej prewencji przewlekłych chorób niezakaźnych. Publikacja może być wykorzystywana w kompleksowym leczeniu chorób dietozależnych, gdyż szczegółowo omawia zasady żywienia osób w różnych stanach chorobowych, a jednocześnie uczy współpracy pomiędzy lekarzem i dietetykiem, co jest gwarancją skuteczności stosowanego leczenia dietetycznego.

 


Created by logo Odyseja Odyseja Sp. z o.o.